Neuromusculaire therapie

Neuromusculaire therapie (NMT) is een verzamelnaam voor een holistische therapievorm die tot doel heeft de functie en het samenwerken van de spieren te verbeteren.

Dit klinkt verschrikkelijk theoretisch en ingewikkeld en dat is juist niet de bedoeling. In gewone taal wil dit zeggen dat ik mensen behandel met pijn en stijfheidsklachten. De behandelingen bestaan naast onderzoek voor een groot deel uit massage.

Pijn en stijfheid kunnen door allerlei oorzaken ontstaan en ook om verschillende redenen blijven bestaan. Ik ga voor u en met u op zoek naar de mogelijke oorzaak van de klachten en samen gaan we uitzoeken hoe we deze klachten kunnen verminderen en hopelijk oplossen. Ik voorzie u daarbij van informatie over hoe het lichaam werkt, waardoor de klachten zijn ontstaan en hoe u ze zelf kunt voorkomen en in de hand houden. U heeft zelf een groot aandeel in uw behandeling.

Neuromusculaire therapie richt zich met name op pijn en/of stijfheidsklachten aan het houdings en bewegingsapparaat, verklaard door een disbalans tussen belasting en belastbaarheid. Bijvoorbeeld door hoge werkdruk, stress door verschillende oorzaken, sport etc.

Enkele van therapieën tijdens de behandeling zijn:

  • Triggerpointtherapie (triggerpointmassage al dan niet uitgebreid met dry-needling)
  • Segmentale therapie (al dan niet uitgebreid met bindweefselmassage)
  • Behandelvormen als myofasciale release, littekenbehandeling en massage

Wat deze behandelvormen inhouden is verder op deze site te lezen.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en vaak op vaste plaatsen, namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging, stress of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan.

Lees verder als u meer wilt weten

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Lees verder als u meer wilt weten