Handtherapie

Onze handen…. we nemen ze vaak voor lief. Toch zijn onze handen wel een indrukwekkend onderdeel van ons lichaam. Ze zijn sterk, denk maar aan het dragen van tassen en het opendraaien van potten, zijn in staat tot een zeer fijne motoriek en zijn enorm fijngevoelig betreft tast.

Ze bestaan uit:

  • 27 botjes
  • worden aangestuurd door 3 grote zenuwen met verschillende aftakkingen,
  • ze worden bij elkaar gehouden door een ontelbaar aantal bandjes en ligamenten en
  • er wordt bewogen door ruim 35 verschillende spieren, waarvan er 18 in de onderarm liggen en 17 in de handpalm.
  • Alleen de duim al wordt aangestuurd door 9 verschillende spieren.

Deze kenmerken zorgen ervoor dat er ook veel mis kan gaan in de handen, vooral bij verkeerd gebruik. Je merkt pas hoe belangrijk je handen voor je zijn, op het moment dat het niet meer functioneert zoals je zou willen.

Door het zware werk als masseur, zwaar sporten en weinig specifieke kennis heb ik zelf in het verleden ook last gekregen van mijn handen. Aangezien ik beide niet wilde opgeven ben ik mijzelf gaan verdiepen in het vak van handtherapeut. Handtherapie is een specialisatie op de fysiotherapie. In 2018 heb ik de opleiding hiertoe kunnen afronden, ook als niet-fysiotherapeut.

Ik combineer mijn vak van neuromusculair therapeut met dat van handtherapeut. Dat wil zeggen dat ik samen met jou op zoek ga naar de oorzaak van de klacht.

Een betere kennis van de handen, hoe kan je ze het beste gebruiken, hoe maak je ze sterk en geschikt voor de activiteiten die je vaak uitvoert, zijn mijn aandachtsgebieden.

Zijn de problemen te hardnekkig, vereisen ze een langdurig of sterk geprotocolleerd traject of eventueel een operatie dan zal kan het zijn dat ik je alsnog doorstuur naar de Xpert Clinic.