4x je vakantie optimaal benutten, ook ná je reis

4x je vakantie optimaal benutten, ook ná je reis 960 638 Vitaz-Fit

Wil jij je lichaam en brein sterker maken?

Zeg eens eerlijk: jij vindt vakantie toch ook de fijnste tijd van het jaar? Op vakantie ben je even weg van je verplichtingen. Je kan uitslapen, relaxen, écht samenzijn met familie of vrienden en elke dag doen waar jíj zin in hebt. Een weldaad voor je geest. En zeker ook voor je lichaam. Want: met die ontspanning, rust en ruimte maak je héél je lijf blij. Ook voor je hersenen is vakantie supergezond. En zelfs je spieren krijgen door je vakantietijd een flinke boost.


Vakantie voor lichamelijk herstel

Door al die positieve invloeden van vakantie is jouw lichaam beter in staat om te herstellen. Je lichaam is namelijk gezonder en sterker geworden. Moet je daar bewust iets voor doen op vakantie? Niet per se. Als je de volgende 4 elementen aan jouw trip toevoegt, gebeurt het eigenlijk al automatisch: je lichaam sterkt aan door onder andere die ultieme ontspanning en rust.


En na je vakantie?

Nou, het leuke is: je kan die “vakantiemodus” ook thuis nog benutten. Daarvoor voeg je die 4 elementen, die op vakantie zo’n goede invloed hebben op je lichaam en geest, aan je dagelijkse leven toe.

Dít zijn de 4 elementen waarmee jij je lichaam en geest op vakantie kracht geeft (en die je thuis ook kan benutten):

1. Ontspanning, voor een reset van je lijf

Op vakantie ben je helemaal in je nopjes. Je hebt rust, doet leuke dingen en intussen schijnt dat lekkere zonnetje op je. Die dingen zorgen ervoor dat je compleet ontspant. En als er iets goed is voor je lijf, is het wel ontspanning. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het positieve invloed heeft op je bloeddruk, humeur, stressniveau, nachtrust, spijsvertering en (hoofd)pijnklachten. In feite zorg je met deze ontspanning op vakantie voor een reset van je lijf. Je lichaam kan dan namelijk volledig herstellen van de drukte en stress. Ook als je die drukte zelf niet als stressvol ervaart. Je lichaam doet dit wel. Complete ontspanning is dé manier om je lichaam hiervan bij te laten komen.

2. Buiten zijn, voor motivatie en meer power

Of je nu vakantie viert op de camping, overnacht in een luxe hotel; of een wandelvakantie maakt; je bent op vakantie dagelijks vele uren in de buitenlucht. Je slentert naar de supermarkt. Zit op een terrasje. Ligt in de zon. Gaat zwemmen en eropuit. Historische gebouwen bewonderen. Wandelen door een natuurpark. Buiten eten. Nog lekker natafelen met een kaartspel en een biertje. Op vakantie begint én eindigt je dag vaak buiten. En dat is supergezond! Vooral als je omringd bent door natuur. Dan worden je hersenen namelijk aan veel minder prikkels blootgesteld. En dat verlaagt – wetenschappelijk bewezen – de aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Verlaging stresshormoon cortisol

Dat lagere cortisolniveau in je lichaam zorgt ervoor dat je mentaal en fysiek kan ontspannen. Je maakt je hoofd leeg, waardoor er ruimte is om creatief te denken en inspiratie op te doen. Daardoor hervind je de motivatie om dingen te ondernemen en aan te pakken. En doordat je lichaam óók ontspant door die verminderde aanmaak van cortisol, krijgen je spieren en inwendige systemen eveneens de kans om ‘te resetten’.

Meer power in je spieren

Bovendien train je op vakantie door actiever te zijn je spieren of op zijn minst gebruik je andere spieren dan normaal. In plaats van bijvoorbeeld de hele dag op een bureaustoel te zitten, ben je lekker ondernemend. Wandelen, fietsen, zwemmen, een toren beklimmen: het draagt allemaal bij aan een sterker lichaam. Ben je op vakantie in de bergen en ga je 3 dagen wandelen? Dan breng je daarmee ook nog je glucoseniveau meer in balans, blijkt uit onderzoek.

“Let’s wander where the wifi is weak”

3. Relaxed tafelen, voor een verbeterde spijsvertering en stofwisseling

Snel een boterham naar binnen werken in de auto, trein of op de fiets? Of bij het smeren van de bammetjes voor je kinderen zelf wat happen nemen van je ontbijt? Op vakantie gaat dat er heel anders aan toe. Je eet op je gemak voor je huisje, slentert langs het buffet in de eetzaal of gaat een stadje in om het ervan te nemen op een terras. ’s Middags en ’s avonds idem. Je eet op je gemak. Neemt er de tijd voor. En je eet bewust, zonder na te denken over wat je nog allemaal wil doen en niet mag vergeten. Daar zijn je spijsvertering en stofwisseling zó blij mee.

”Wist je dat je darmen ook weleens het tweede brein wordt genoemd?”

Enzymen, kalmte en beweging

Je spijsvertering heeft zo alle tijd om de nodige enzymen aan te maken, je eten goed te kunnen verteren en er alle goede stoffen uit te halen. Je stofwisseling plukt er ook de vruchten van. Doordat je het eten beter en vollediger verteert, kan je lichaam hier meer energie uit halen. Bovendien zit je op vakantie nooit uren achter elkaar stil. Je neemt de tijd voor het eten, maar vaak maak je even later een uitstapje of ga je een uurtje zwemmen. Doordat je steeds weer in beweging komt – al is het om een ijsje te halen bij de zwembadbar – komt je stofwisseling steeds weer op gang.

“De vakantie is een goede tijd om veranderingen aan te brengen. Voor het ontbijt een stukje wandelen is erg goed voor je spijsvertering.”

4. Niksen en voor je uit staren, voor snellere hersenen

Gewoon even nietsdoen. Niksen. Luieren. Verstand op nul. En voor je uit staren. Het schijnt fantastisch te zijn voor je hersenen. Dat zeggen verschillende neurowetenschappers na het doen van diverse onderzoeken. Door je hersenen rust te gunnen, herstellen ze. Ze ruimen dode hersencellen op, verwerken informatie, versnellen of versterken vervolgens belangrijke hersencelverbindingen én ze ‘organiseren zich’ beter. Daardoor kun jij sneller nadenken, beter tot creatieve oplossingen komen en meer onthouden. Daarbij voorkomt het tijdig verwerken van prikkels en ervaringen dat je bestendiger bent tegen neerslachtige gevoelens. Voel jij je op vakantie schuldig of lui als je niets doet en gewoon bij het zwembad ligt? Vanaf nu is dat gevoel passé, want het is dus supergoed voor je!

Lees hoe je die gezonde vakantiemodus vasthoudt in het blog:

6x Hoe je ná je vakantie je lichaam en geest ook extra kracht geeft >>> 

Met dank aan triggerpointcoach.